Alles over keyword cannibalisation

alles-over-keyword-cannibalisation

Hoe ga je om met keyword cannibalisation?

Er zijn ontzettend veel factoren die de zichtbaarheid en ranking van jouw website kunnen beïnvloeden. Een van deze factoren, die vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal is voor het succes van je online aanwezigheid, is het fenomeen van keyword cannibalisation. Maar wat betekent ‘keyword cannibalisation’ precies? In deze blog gaan we je meer vertellen over dit complexe onderwerp. 

Wat is keyword cannibalisation?

Keyword cannibalisation is een term die in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) wordt gebruikt om een veel voorkomend probleem te beschrijven waarbij verschillende pagina’s van dezelfde website concurreren om dezelfde zoekwoorden. Dit gebeurt wanneer meerdere pagina’s zo zijn geoptimaliseerd dat ze dezelfde of zeer vergelijkbare zoektermen targeten, waardoor ze onbedoeld tegen elkaar gaan strijden voor posities in zoekmachine resultaten. 

Dit fenomeen kan leiden tot verwarring bij zoekmachines zoals Google, omdat ze moeite hebben om te bepalen welke pagina het meest relevant is voor een bepaalde zoekopdracht. Het gevolg is dat de autoriteit en de ranking van de pagina’s verdeeld of verzwakt worden, in plaats van geconsolideerd op één sterkere, meer relevante pagina. Hierdoor kan de algehele zichtbaarheid en effectiviteit van een website in zoekmachines negatief beïnvloed worden, wat weer invloed heeft op het verkeer en de conversies.

Voorbeelden van situaties waarin keyword cannibalisation kan voorkomen

Keyword cannibalisation kan zich voordoen in verschillende scenario’s. Een klassiek voorbeeld is een blog op een website waar meerdere artikelen over vergelijkbare onderwerpen zijn gepubliceerd, elk geoptimaliseerd voor dezelfde zoektermen. Dit kan ook gebeuren bij e-commerce websites, waar verschillende productpagina’s vergelijkbare of identieke keywords gebruiken. Daarnaast kan een over-geoptimaliseerde meta-tagging strategie, waarbij meerdere pagina’s dezelfde zoekwoorden in hun titels, beschrijvingen of headers hebben, ook leiden tot dit probleem. Zelfs bij het herstructureren of samenvoegen van websites kan keyword cannibalisation ontstaan als de content niet zorgvuldig wordt geanalyseerd.

Waarom is keyword cannibalisation een probleem?

Keyword cannibalisation is een belangrijk probleem binnen SEO omdat het direct de prestaties van een website in zoekmachines verzwakt. Wanneer meerdere pagina’s strijden voor dezelfde zoekwoorden, verdelen ze de autoriteit en relevantie die normaal naar een enkele, meer gerichte pagina zou gaan. Deze verdeling van ranking en autoriteit leidt tot verminderde zichtbaarheid, wat weer impact heeft op het organische zoekverkeer naar de website. Minder zichtbaarheid betekent vaak minder verkeer en potentieel minder conversies, wat uiteindelijk de algehele effectiviteit en het succes van de website in zoekmachines beperkt. Door deze interne competitie voor posities in de zoekresultaten wordt de mogelijkheid van de website om het meeste uit SEO te halen, aanzienlijk verminderd.

keyword-cannibalisation-identificeren

Hoe keyword cannibalisation te identificeren

Het herkennen van keyword cannibalisation begint met het zorgvuldig analyseren van je website. Gebruik SEO-tools zoals Google Analytics, Ahrefs, of SEMrush om te zoeken naar meerdere pagina’s die ranken voor dezelfde zoekwoorden. Deze tools stellen je in staat om de zoekwoordposities te volgen en te identificeren waar overlappingen optreden.

Tips om veelvoorkomende fouten te herkennen

Let op patronen van dalende verkeer trends of schommelingen in rankings voor bepaalde zoekwoorden, wat kan wijzen op cannibalisation. Controleer ook de teksten op je website pagina’s om ervoor te zorgen dat ze unieke zoekwoorden hebben en niet dezelfde of soortgelijke zoekwoorden targeten. Let op het gebruik van zoekwoorden in belangrijke SEO elementen zoals titel tags, meta beschrijvingen, en headers. Vermijd het herhaaldelijk gebruik van identieke of zeer vergelijkbare formuleringen, aangezien dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan keyword cannibalisation.

Jouw SEO uitbesteden? Dat kan!

Terwijl keyword cannibalisation een complex en uitdagend aspect van SEO kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het met de juiste strategieën en inzichten beheersbaar en oplosbaar is. Het begrijpen en aanpakken van deze kwestie is essentieel voor het verbeteren van de zichtbaarheid en effectiviteit van je website in zoekmachines. Als je merkt dat deze taak ontmoedigend is of als je de SEO van je website naar een hoger niveau wilt tillen, overweeg dan professionele hulp. Bij Copywritings zijn we gespecialiseerd in geavanceerde SEO strategieën en bieden we op maat gemaakte trajecten om de unieke uitdagingen en doelstellingen van je website aan te pakken. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we jouw online aanwezigheid kunnen optimaliseren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *