Waarom wij de teksten van HEMA sterk vinden

schrijfstijl-analyse-hema

HEMA, een merk dat voor velen van ons een vertrouwd gezicht is in de Nederlandse winkelstraten. Wie kent het niet? Van de iconische rookworsten tot een uitgebreid assortiment aan huishoudelijke artikelen, kleding en meer, HEMA heeft voor ieder wat wils. In deze blog gaan we eens goed kijken naar de teksten van HEMA. Want het merk spreekt een breed publiek aan, maar met een bijzondere twist. De aanpassing van de schrijfstijl per categorie is een slimme manier om verschillende segmenten van de markt aan te spreken. 

Een aspect van HEMA dat misschien minder op de voorgrond treedt, maar zeker niet minder belangrijk is: de manier waarop ze communiceren. HEMA’s teksten zijn een belangrijk onderdeel van hun merkidentiteit en dragen bij aan hoe wij als consumenten het merk ervaren.

Een schrijfstijl, voor elke doelgroep

Wat ons gelijk opvalt, is dat HEMA de schrijfstijl fijn en subtiel afstemt op de diversiteit van haar klantenkring. Elke tekst is doordacht en specifiek afgestemd op de behoeften van verschillende doelgroepen, waardoor ze steeds weer een breed publiek weten aan te spreken.

Jonge gezinnen en kersverse ouders

Voor jonge gezinnen en kersverse ouders schept HEMA een sfeer van warmte en geborgenheid. Hun productaanbod, variërend van babykleding tot speelgoed en verzorgingsproducten, is bedoeld om het dagelijkse leven comfortabeler te maken. De teksten zijn geruststellend en praktisch, ontworpen om het leven van ouders makkelijker te maken en hen te voorzien van betrouwbare oplossingen. Neem het voorbeeld hieronder:

schrijfstijl-hema-baby
Bron: Hema.nl

Wat zien we?

  • Geruststelling en begeleiding: Het beginnen van een zin met “Als nieuwe ouder heb je een heleboel vragen” erkent direct de onzekerheden en uitdagingen waarmee nieuwe ouders geconfronteerd kunnen worden. HEMA stelt zich op als begripvol en laat zien dat ze de zorgen van ouders begrijpen.
  • Praktische tips en ideeën: Vervolgens biedt HEMA “handige tips en leuke ideeën voor jou en je baby,” wat de nadruk legt op het praktische en leuke aspect van het ouderschap. Door concrete voorbeelden te geven, zoals advies over kledingmaten en het gebruik van producten, maakt HEMA de informatie direct toepasbaar. Dit soort advies is ontzettend waardevol voor ouders die vaak op zoek zijn naar snelle en effectieve oplossingen.
  • Toegankelijkheid en vriendelijkheid: De tone of voice van de tekst is vriendelijk en toegankelijk, wat ervoor zorgt dat jonge ouders zich welkom en ondersteund voelen. Door complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier te presenteren, verlaagt HEMA de drempel voor nieuwe ouders om van hun producten en tips gebruik te maken.

Jongvolwassenen

Jongvolwassenen, die vaak op zoek zijn naar trendy en betaalbare opties voor hun onafhankelijke levensstijl, worden aangesproken met een informele en speelse tone of voice. Of het nu gaat om huisinrichting, mode of beautyproducten, HEMA zorgt ervoor dat de teksten goed aansluiten bij de levensstijl en voorkeuren van deze dynamische doelgroep. Uiteraard hebben we weer een voorbeeld, deze keer uit een recente folder, zie hiernaast.

schrijfstijl-jongvolwassenen-hema
Bron: Hema.nl

Wat zien we?

  • Trendbewuste en speelse benadering: Met de slogan “crème de la crème” speelt HEMA slim in op een uitdrukking die kwaliteit en superioriteit impliceert, maar voegt er een speelse draai aan toe door deze te koppelen aan hun eigen producten (gezichtscrème). Dit laat zien dat ze populaire uitdrukkingen kunnen ombuigen om hun eigen merk te versterken.
  • Betaalbare kwaliteit: De claim “minstens net zo goed als die van duurdere merken, maar dan voor een zeer zacht prijsje” spreekt direct de financiële bewustheid van jongvolwassenen aan, die vaak op zoek zijn naar producten die zowel betaalbaar als van hoge kwaliteit zijn. HEMA benadrukt hier dat hun klanten niet hoeven in te leveren op kwaliteit, ondanks een lager budget.

Algemene consumenten

De algemene consument, die prijs stelt op kwaliteit en betaalbaarheid, vindt bij HEMA teksten die direct en informatief zijn. Deze teksten benadrukken de veelzijdigheid en het praktische nut van de producten, waardoor het winkelen bij HEMA voor iedereen aantrekkelijk wordt. Laten we ook nu weer kijken naar een voorbeeld, ook weer uit de recente folder, zie hiernaast: 

Wat zien we?

  • Klemtoon op duurzaamheid en kwaliteit: HEMA legt in de tekst sterk de nadruk op duurzaamheid door te stellen dat hun basics “lang meegaan en altijd fijn zijn op elk moment van de dag.” Dit is een boodschap die goed aansluit in een tijd waarin consumenten steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid en ethische productie.
  • Eenvoud en betrouwbaarheid: De tekst benadrukt de betrouwbaarheid en het comfort van de producten: “je kunt bij ons altijd terecht voor onze beroemde basics.” Deze eenvoudige, maar effectieve boodschap verzekert de klanten dat ze bij HEMA producten kunnen vinden die essentieel zijn voor dagelijks gebruik, wat bijdraagt aan een gevoel van vertrouwen in het merk.
folder-hema-schrijfstijl-consumenten
Bron: Hema.nl
  • Afkeer van snelle trends: Met de zin “Snelle rages zijn aan ons niet besteed” positioneert HEMA zich als een tegenhanger van de fast-fashion industrie, wat aanspreekt bij consumenten die zoeken naar mode die zowel stijlvol als tijdloos is. Dit helpt bij het opbouwen van een imago van een bedachtzaam merk dat waarde hecht aan kwaliteit boven kwantiteit.
  • Verbindende afsluiting: De afsluitende zin “Zeg nou zelf: al met al is mode toch een van de leukste bijzaken in het leven!” brengt een luchtige en positieve noot in de communicatie, wat een glimlach kan ontlokken bij de lezer.
  • Duidelijke en directe communicatie: De folder communiceert direct wat HEMA belangrijk vindt en waarin het zich onderscheidt: kwaliteit en comfort. Deze directheid is effectief om vertrouwen op te bouwen bij de lezer.

Door de schrijfstijl subtiel aan te passen aan de behoeften en verwachtingen van elk van deze segmenten, slaagt HEMA erin een brede en diverse klantenbasis aan te spreken. Deze benadering zorgt ervoor dat de communicatie zowel inclusief als specifiek genoeg is om resonantie te vinden bij elk van hun klantgroepen. 

Zoek je de perfecte schrijfstijl voor jouw merk?

Als je op zoek bent naar een schrijfstijl die jouw merkidentiteit versterkt en de doelgroep aanspreekt, dan staan wij klaar om je te helpen. Bij ons begrijpen we het belang van het vinden van de juiste woorden om een connectie met je publiek op te bouwen. Wij helpen je niet alleen met het vinden van je eigen unieke stem, maar ook met het schrijven van teksten die jouw merk tot leven brengen. Neem contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *