How to: Niet-doelgroepgericht schrijven

how-to-niet-doelgroepgericht-schrijven

De kracht van juist niet voor je doelgroep schrijven

Marketeers, bloggers en tekstschrijvers worden vaak aangemoedigd om hun teksten nauwkeurig af te stemmen op een specifieke doelgroep. Maar wat als we je vertellen dat er een alternatieve benadering is die net zo krachtig, zo niet krachtiger, kan zijn? In deze blog duiken we in het concept van niet-doelgroepgericht schrijven. Eerder vertelden we al waarom je juist niet voor je doelgroep moet schrijven en in deze blog vertellen we je hoe je dat moet doen! Of je nu een ervaren copywriter bent of net begint, de inzichten en strategieën die we hier delen, kunnen een nieuwe dimensie toevoegen aan je schrijfwerk.

De valkuilen van doelgroepgericht schrijven

Doelgroepgericht schrijven, hoewel effectief in het aanspreken van specifieke lezers, brengt een intrigerende paradox met zich mee. Door ons te focussen op een nauwkeurig omschreven doelgroep, lopen we het risico ons schrijven in een creatieve klem te zetten. Dit gebeurt wanneer we zo opgaan in het voldoen aan de verwachtingen en behoeften van een bepaalde groep, dat we onbewust de diversiteit en frisheid van onze ideeën beperken. Denk aan een schrijver die zich alleen richt op jonge ouders. Hoewel je een diepe verbinding met deze groep kunt opbouwen, mis je misschien de kans om universele thema’s te verkennen die een breder publiek aanspreken. Zo kun je bijvoorbeeld vragen van toekomstige ouders of grootouders beantwoorden.

Bovendien kan het voortdurend in acht nemen van de specifieke wensen en zorgen van een doelgroep de schrijver ervan weerhouden om nieuwe perspectieven te onderzoeken die fris en vernieuwend kunnen zijn. Het gevolg? Teksten die niet inspireren.

Strategieën voor niet-doelgroepgericht schrijven

Niet-doelgroepgericht schrijven vereist een subtiele balans tussen universele aantrekkingskracht en persoonlijke authenticiteit. Hier zijn enkele strategieën om je te helpen deze benadering effectief toe te passen:

Algemene onderwerpen kiezen

 • Focus op universele thema’s: Identificeer thema’s die resoneren met een breed scala aan mensen, zoals liefde, avontuur, succes, en zelfontdekking. Deze thema’s spreken tot de gedeelde menselijke ervaring en wekken interesse op bij een diverse groep lezers.
 • Actuele en tijdloze onderwerpen: Kies onderwerpen die relevant zijn voor de huidige tijd of die tijdloos zijn. Onderwerpen zoals technologische vooruitgang, culturele verschuivingen, of tijdloze menselijke dilemma’s blijven een breed publiek aanspreken.
 • Inspiratie uit het dagelijkse leven: Put inspiratie uit alledaagse situaties en ervaringen. Dit kan variëren van een wandeling in het park tot observaties van menselijk gedrag. Deze alledaagse onderwerpen zijn herkenbaar en toegankelijk voor een breed publiek.
 • Diversiteit in onderwerpen: Experimenteer met een breed scala aan onderwerpen. Schrijf over kunst, wetenschap, reizen, filosofie, en meer. Door deze diversiteit blijven je teksten fris en aantrekkelijk voor verschillende soorten lezers.

Taalgebruik en toon

 • Eenvoudig en duidelijk taalgebruik: Gebruik een duidelijke en eenvoudige schrijfstijl die voor iedereen begrijpelijk is. Vermijd jargon of technische termen die sommige lezers kunnen uitsluiten.
 • Inclusieve tone of voice: Zorg ervoor dat je tone of voice inclusief en toegankelijk is. Dit betekent respect voor diverse achtergronden en ervaringen, en het vermijden van aannames over de lezer.
 • Verhalende elementen: Gebruik verhalende technieken zoals storytelling om je schrijven aantrekkelijker en boeiender te maken. Verhalen hebben de kracht om mensen van verschillende achtergronden te verbinden.
taalgebruik-toon-niet-doelgroepgericht-schrijven
 • Humor: Humor kan een krachtig hulpmiddel zijn om een breed publiek aan te spreken. Door herkenbare scenario’s of emoties te delen, kun je een connectie met de lezer opbouwen.
 • Flexibele schrijfstijl: Wees niet bang om te variëren in je schrijfstijl en toon, afhankelijk van het onderwerp. Dit houdt je schrijven dynamisch en interessant voor een divers publiek.

Schrijf wat jou inspireert en wat jij leuk vindt

 • Persoonlijke interesses en passies: Begin met het verkennen van onderwerpen die jou persoonlijk boeien. Jouw enthousiasme voor een onderwerp kan aanstekelijk werken en lezers inspireren, zelfs als ze niet tot een traditionele doelgroep behoren.
 • Authenticiteit in schrijven: Echtheid is de sleutel tot boeiende teksten. Schrijf vanuit je hart en deel je unieke perspectieven en ervaringen. Authenticiteit creëert een diepere verbinding met lezers van diverse achtergronden.
 • Durf anders te zijn: Wees niet bang om onderwerpen aan te snijden die afwijken van de norm of buiten jouw gebruikelijke genre vallen. Dit kan jouw teksten onderscheidend en fris maken.

We moedigen je aan om deze strategieën te omarmen en ze toe te passen in je eigen teksten. Experimenteer, neem risico’s, en het belangrijkste: geniet van het proces van het delen van je gedachten en ideeën met de wereld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *