Wat is een contentstrategie?

wat-is-contentstrategie

Wist je dat het niet alleen belangrijk is om content te schrijven, maar om dit op een strategische manier te doen? Met een doordachte contentstrategie kun je met je boodschap de juiste mensen op het juiste moment bereiken. Maar wat is een contentstrategie precies en waarom is het zo belangrijk voor het succes van je online aanwezigheid? In deze blog vertellen we je meer over de fundamenten van een contentstrategie. 

Wat is content?

In digitale marketing is ‘content’ een term die verwijst naar materiaal dat online wordt gepubliceerd met als doel een doelgroep te bereiken en te engageren. Hoewel er vele vormen van content bestaan (denk aan video’s en afbeeldingen), zullen we ons in deze blog concentreren op tekstuele content, een van de belangrijkste elementen van elke contentstrategie (als je het ons vraagt).

Soorten tekstuele content

 • Blogposts: Deze vormen vaak de ruggengraat van contentmarketing. Blogs zijn veelzijdig en kunnen gebruikt worden om diepgaande informatie te bieden, nieuws te delen, of klantverhalen te vertellen. Ze zijn uitstekend geschikt voor SEO, omdat ze veel mogelijkheden bieden voor het gebruik van SEO zoekwoorden die de vindbaarheid verbeteren.
 • Artikelen: Vergelijkbaar met blogposts, maar vaak formeler van toon en diepgaander. Artikelen zijn ideaal voor het opbouwen van autoriteit en geloofwaardigheid binnen een industrie.
 • Productbeschrijvingen: Deze korte, maar krachtige teksten zijn cruciaal voor e-commerce sites. Goede productbeschrijvingen verbeteren niet alleen de SEO, maar helpen ook bij het converteren van bezoekers naar kopers door de voordelen en kenmerken van een product helder uit te leggen.
 • Persberichten: Gebruikt om belangrijk nieuws of ontwikkelingen binnen een bedrijf te delen, zijn persberichten een geweldige manier om aandacht te genereren en jouw bericht uit te dragen naar een breder publiek.
 • Nieuwsbrieven: Deze periodieke updates houden je doelgroep geïnformeerd en betrokken bij wat er nieuw en opwindend is bij jouw bedrijf of in jouw sector. Ze kunnen ook dienen om verkeer naar specifieke content of aanbiedingen op je website te leiden.
belang-contentstrategie

Het effectief gebruiken van tekstuele content vereist niet alleen dat je weet wat je wilt zeggen, maar ook hoe je het zegt om maximale betrokkenheid te genereren. Het is belangrijk om een duidelijke, aantrekkelijke en doelgerichte schrijfstijl te hanteren die resoneren met je publiek.

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie is een plan dat ontworpen is om tekstuele content en andere mediavormen effectief te gebruiken om specifieke bedrijfs- en marketingdoelen te bereiken. Dit plan bestaat niet alleen uit wat je gaat publiceren en wanneer, maar ook waarom je het publiceert, voor wie, en hoe je gaat meten of het succesvol is.

Het belang van een contentstrategie

Een goed gedefinieerde contentstrategie helpt je om:

 • Consistentie te waarborgen: Het zorgt voor een samenhangende en consistente boodschap over alle kanalen heen.
 • Doelgroep te richten: Door je te richten op de behoeften en wensen van je specifieke doelgroep, kan je content creëren die resoneren en engageren.
 • Resource management: Het helpt je tijd en middelen efficiënt te gebruiken door het plannen en voorbereiden van content van tevoren.
 • Resultaten te meten: Met een strategie kun je de impact van je content beter analyseren en begrijpen wat werkt en wat verbeterd kan worden.

Belangrijke onderdelen van een contentstrategie

 • Doelgroepanalyse: Identificeren wie je belangrijkste doelgroepen zijn en wat hun behoeften, problemen en mediavoorkeuren zijn.
 • Content audit: Beoordelen van bestaande content om te identificeren wat goed presteert en wat ontbreekt of verbeterd moet worden.
 • Contentkalender: Plannen wanneer en waar content gepubliceerd zal worden om maximale impact en consistentie te waarborgen.
 • Schrijven en publiceren: Het daadwerkelijke proces van het schrijven van content, rekening houdend met SEO en andere optimalisatie strategieën om zichtbaarheid te verhogen.
 • Meting en aanpassing: Gebruik maken van analytics tools om de prestaties van gepubliceerde content te meten en waar nodig aanpassingen te maken.

Het opstellen van een effectieve contentstrategie vereist zorgvuldige planning en inzicht in je markt en publiek. Door deze kerncomponenten te integreren, kun je een robuuste strategie ontwikkelen die jouw bedrijf helpt groeien en bloeien in het digitale tijdperk.

Contentstrategie uitwerken met de expertise van Copywritings

Het ontwikkelen van een effectieve contentstrategie is essentieel voor elk bedrijf dat zijn online aanwezigheid wil versterken en dieper wil connecteren met zijn doelgroep. Door een doordachte aanpak te hanteren, kun je ervoor zorgen dat alle content die je produceert bijdraagt aan je bedrijfsdoelen. Dit vereist niet alleen creativiteit en inzicht in de markt, maar ook een gestructureerde benadering en de bereidheid om je strategie aan te passen op basis van prestatie analyses.

Ben je klaar om je content naar een hoger niveau te tillen? Wil je een contentstrategie ontwikkelen die echt resultaat oplevert? Of je nu hulp nodig hebt bij het opstellen van een contentkalender, het uitvoeren van een content audit, of het optimaliseren van je huidige strategie, onze experts staan klaar om je te helpen. Neem contact op met ons team en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het schrijven van content die niet alleen gezien wordt, maar ook presteert. 

content-strategie-door-copywritings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *