SEO tekst schrijven

seo-tekst-schrijven

SEO staat voor search engine optimization, ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. Waarschijnlijk wist je dit al, maar hoe je handig in kunt spelen door middel van zoekmachine optimalisatie? Dat wist je misschien nog niet. In dit artikel leggen we je uit wat een SEO tekst is en hoe jij deze kunt schrijven. 

Wat is een SEO tekst?

Een SEO tekst is een tekst die inspeelt op de zoekmachines, bijvoorbeeld die van Google. De tekstschrijver schrijft de tekst zo, dat Google begrijpt wat er op de pagina staat. Dit wordt gedaan aan de hand van zoekwoorden. De copywriter kiest een hoofdzoekwoord uit, waar het artikel of omschrijving over gaat. Van tevoren is er al onderzoek gedaan naar het zoekwoord en gekeken hoeveel concurrentie er aanwezig is. Wanneer het zoekvolume hoog is en de concurrentie laag kun je wel stellen dat dit een interessant zoekwoord is en kun je de semantische zoekwoorden gaan onderzoeken. Semantische zoekwoorden zijn zoekwoorden in de tekst die een relevantie connectie hebben met het hoofdzoekwoord.

 • Voorbeeld hoofdzoekwoord: autorijschool Arnhem
 • Voorbeeld semantische zoekwoorden: betaalbare autorijschool, autolessen Arnhem, rijles pakket Arnhem.

Hoe schrijf je een goede SEO tekst?

Een goede SEO tekst houdt rekening met het algoritme van de zoekmachine. Dit klinkt ingewikkeld, maar wij leggen je stap voor stap uit hoe dit werkt.

Lengte SEO tekst

Er zijn geen duidelijke richtlijnen hoeveel woorden een SEO tekst moet bevatten. Dat komt omdat er super veel verschillende varianten zijn. Een productomschrijving kan namelijk ook een SEO tekst zijn en daar wil je waarschijnlijk geen 2000 woorden voor hebben. Voor blogs raden wij aan om minimaal 1000 woorden te schrijven, maar dit kan op competitieve zoekwoorden zo oplopen tot wel 3000 woorden. Tegelijkertijd wil je ook geen langdradige, saaie artikelen plaatsen. Schrijf uitgebreid, maar houd het ook leesbaar. Wissel daarom af met opsommingen, afbeeldingen en video’s. Op deze manier maak je van een lange stuk tekst toch een behapbare tekst.

Alt-tekst

Een SEO pagina bevat ook Alt teksten. ALT-teksten (ook wel alt-tags genoemd) worden ingevuld als titel van een afbeelding en geven een samenvatting van wat er te zien is op de afbeelding. Dit helpt het algoritme om te begrijpen wat er op de pagina staat. Het is aan te raden om de alt-tekst dezelfde naam te geven als het hoofdzoekwoord of semantische zoekwoorden.

Bestandsnaam

Naast de alt-titel is het ook belangrijk om de bestandsnaam van de afbeelding(en) de juiste naam te geven. Opnieuw kun je deze de naam van het hoofdzoekwoord of semantische zoekwoorden geven. Dit zal jouw SEO tekst een boost geven!

Url-structuur

Naast dat het zoekwoord terug moet komen in de url, is de url-structuur ook erg belangrijk. Gebruik een logische opbouw en houd het kort. Kijk hierbij goed naar de hiërarchie van jouw producten of diensten.

 • Wel goed: www.domeinnaam.nl/fietsen/mountainbikes/
 • Niet goed: www.domeinnaam.nl/mountainbikes/fietsen/

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de zoekwoorden, maak hier slim gebruik van!

 • Wel goed: www.domeinnaam.nl/fietsen/dames/zwart/
 • Niet goed: www.domeinnaam.nl/fietsen/dames-fietsen/zwarte-fietsen/

SEO categoriepagina

Een SEO productpagina denken de meeste ondernemers meestal wel aan, maar wist je dat het makkelijker is om een categoriepagina hoog in de zoekmachines te laten ranken dan een individueel product? Daarom is het verstandig om een SEO proof categoriepagina te schrijven. Hierin kun je enorm veel handige zoekwoorden verwerken zoals het onderstaande voorbeeld:

“Festival op de planning? Een festival outfit is niet compleet zonder een zonnebril met roze glazen. Bekijk ons aanbod aan festival brillen voor dames en maak jouw look compleet. Ga je voor een retro stijl? Maak dan een keuze uit zonnebrillen met een rond montuur. Ronde glazen zorgen voor een echte vintage look. Toch liever Y2K? Ga dan voor een zonnebril met een vierkant montuur. De rechthoekige zonnebrillen zijn het perfecte Y2K accessoire, maar ook perfect voor een 90’s look. Toch liever een minimalistische outfit? Dan is een zwarte zonnebril een must. Zonnebrillen in de kleur zwart zijn makkelijk te combineren én stijlvol. Niet te missen dus.”

SEO checklist

Heb je artikel geschreven en wil je deze controleren met een SEO checklist? Vink alles af en sta binnenkort op nummer 1 in Google!

 • Jouw zoekwoord is vermeld in de H1, H2 & H3.
 • Jouw zoekwoord komt terug in de meta-titel en meta-omschrijving.
 • Jouw afbeeldingen hebben de juiste alt-titel.
 • Jouw afbeeldingen hebben de juiste bestandsnaam.
 • Jouw zoekwoord komt terug in de url.
 • Jouw zoekwoord komt terug in de eerste alinea.
 • Er staan minimaal 10 semantische zoekwoorden in jouw tekst.

SEO tekst uitbesteden aan Copywritings

Zoals je hebt gelezen komt er een hoop kijken bij een goede SEO tekst. Gelukkig is daar Copywritings! Wij schrijven dagelijks SEO teksten en weten als geen ander wat er voor nodig is om hoog in de zoekresultaten te komen. Bij ons weet je 1 ding zeker: de tekst bevat alle elementen om jouw organische verkeer een boost te geven. Neem contact met ons op om samen jouw bedrijf te laten groeien via SEO. Copywritings is dé SEO expert die jij zoekt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *