Hoe stel je de perfecte URL samen en waarom is dit belangrijk?

perfecte-url

We zullen er niet omheen draaien en gelijk deze vraag beantwoorden. Met de perfecte URL voor jouw pagina weet je zeker dat mensen én zoekmachines je website vinden. Google gebruikt de informatie van de URL om te begrijpen waar de content van de website over gaat. De URL is eigenlijk het begin en de basis van jouw website: hier klikken mensen op als ze geïnteresseerd zijn, of de zoekmachine haalt jouw URL omhoog als deze aan goed is samengesteld. De structuur van jouw website is zonder twijfel een belangrijk deel van jouw onderneming en online succes!

Wat is een URL precies en hoe zit het in elkaar?

Een URL (afkorting voor Uniform Resource Locator) is hetzelfde als een webadres. De webbrowser, denk bijvoorbeeld aan Google Chrome, is de plek waar je de URL in de adresbalk invult. Ongetwijfeld wist je dit al, maar wist je ook dat een URL interessante informatie kan bevatten? Een webpagina op het internet heeft altijd een URL en bestaat uit vier delen. Hieronder staat een voorbeeld van een URL en leggen we de vijf delen uit:

https://copywritings.nl/blog/

Het protocol

Het protocol is het type verbinding dat je gebruikt en is het beginstukje (https://) van het webadres. Https betekent dat de website een beveiligde verbinding heeft. Het protocol eindigt met :// waarna de domeinnaam begint.

De domeinnaam

De domeinnaam is het adres van de website en is altijd uniek. De naam van het domein wordt altijd aangegeven met een punt, gevolgd door de naam van de website. In dit geval is “.copywritings.nl” de domeinnaam van onze URL. Dit zie je in de URL zelf niet terug, omdat de www. in dit geval weggelaten wordt.

De domeinextensie

Na de domeinnaam volgt de domeinextensie. Er komt namelijk altijd nog een klein gedeelte achter de punt. In dit geval is het .nl en in veel gevallen is het de afkorting van een land. Deze extensie staat voor Nederland. Je kent vast ook de extensie .com (commercial) en .org (organization).

De padnaam

De padnaam is de locatie van een bestand op de website. Je herkent het pad met een schuine streep (/), gevolgd door de naam. Bij https://copywritings.nl/blog/ is ‘blog’ de padnaam.

De query string

Met de query string filter je informatie uit een database. De query string kun je zien als een reeks tekens. Deze tekens worden gebruikt om informatie uit een database te filteren (of te wijzigen). Zoek je bijvoorbeeld op het woord ‘copywriter’, dan is de query “?zoek=copywriter” en filter je de informatie over ‘copywriter’ uit een database.

Naast websites kan een URL ook een link naar een bestand zijn op je computer. De volgorde van de padnamen geeft de rangorde weer van de mappen op je computer.

Waar moet je rekening mee houden?

Wil je een URL maken voor de website van jouw onderneming, of voor een product dat je gaat verkopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Gebruik altijd kleine letters.
  • Vermijd grote letters, speciale tekens en spaties.
  • Wil je liggende streepjes? Gebruik dan koppeltekens.
  • Maak het jezelf niet te moeilijk! Als je de URL te moeilijk maakt, is deze ook lastig te onthouden.

Met de URL die je hebt gemaakt, lukt het om via de browser naar jouw website te gaan.

Waarom is de perfecte URL belangrijk?

Een goede URL is belangrijk omdat het helpt bij zoekmachineoptimalisatie, gebruikersnavigatie en het delen van inhoud. Zoekmachines gebruiken URL’s om te begrijpen wat voor soort inhoud er op een webpagina aanwezig is, zodat ze deze inhoud kunnen indexeren en weergeven in zoekresultaten. Een duidelijke en beschrijvende URL helpt zoekmachines om de inhoud van een pagina te begrijpen en kan leiden tot een hogere zoekresultaat. Ook kan een duidelijke URL gebruikers helpen bij het snel en eenvoudig vinden van de inhoud waarnaar ze op zoek zijn, en het makkelijker maken om de inhoud te delen via social media of e-mail.

Hulp nodig?

Ben je nog steeds naar een leeg document aan het staren en heb je geen inspiratie voor content op jouw website? Copywritings helpt je hier graag mee! Samen kijken we naar waar jouw wensen liggen, zodat een ervaren copywriter de content werkelijkheid maakt. Vraag een offerte aan via onze website en laat het werk uitbesteden aan een professional!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *