Zo verbeter je de gebruiksvriendelijkheid van je website voor bezoekers en zoekmachines

gebruiksvriendelijkheid-verbeteren

Het hebben van een website is één ding, maar om deze tot zijn recht te laten komen zijn er een heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. We horen het je al denken: wat moet ik in hemelsnaam allemaal doen om een succesvolle website neer te zetten? Geen paniek, in deze blog leggen wij jou kort uit waar je op moet letten om een gebruiksvriendelijke website te bouwen. Met als doel: 

Gebruiksvriendelijkheid voor zoekmachines

✓ Gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers

Zoekmachines zijn de sleutel tot vindbaarheid

SEO is een bekende term in de online marketing wereld. Als je aan de SEO van je website werkt, optimaliseer je een website of webpagina om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te komen van onder andere Google. Er is een heel technisch aspect dat achter SEO zit, maar met de manier waarop je teksten schrijft, ben je al heel goed op weg om de vindbaarheid van je pagina te verbeteren. 

Maak je tekst scanbaar

Uit een eye-tracking study dat gaat over het benutten van online gezochte informatie, blijkt dat lezers een tekst scannen. Dit geldt meer voor webteksten dan offline teksten. In een onderzoek van University van Beth leggen ze uit dat de oogbewegingen van lezers een verticaal patroon met een F-vorm aannemen. De lezer negeert een aantal plaatsen op het scherm en wil snel duidelijkheid. Vaak komt de lezer met een vraag op je pagina, zoekt voor een antwoord en heeft vaak ook haast en wil snel verder. Dit betekent dat tekstschrijvers moeten inspelen op het scan- en leesgedrag van de lezer. Daarbij is het goed om te weten dat zoekmachines de wensen van de gebruiker volgt! Zo maak je een scanbare webpagina:

 • Bepaal het doel van de pagina
 • Hou rekening met de F-structuur
 • Gebruik visueel opvallende plekken
 • Maak optimaal gebruik van koppen en tussenkoppen
 • Gebruik zoektermen
 • Houd de alinealengte kort, maar voeg genoeg relevante content toe
 • Gebruik witregels tussen alinea’s
 • Gebruik hyperlinks voor verdiepende informatie naar andere pagina’s
 • Zet belangrijke woorden met mate in dikgedrukt
 • Gebruik lijstjes en bolletjes en behoud overzicht
 • Voeg multimedia toe: Voeg afbeelingen, video’s en andere multimedia toe aan de pagina om de inhoud interessanter te maken voor bezoekers en om de zoekmachines ranking te verbeteren.

Door deze boxen te checken maak je je webteksten gebruiksvriendelijker voor bezoekers en zoekmachines. Het is belangrijk om te blijven leren en bij te houden welke methoden het beste werken voor jou specifieke situatie.

Benieuwd waarom een UX copywriter essentieel is voor het behalen van succes? Dat lees je hier!

Copywritings draagt bij aan jouw successen!

Je weet wel wie je doelgroep is, maar je hebt nog moeite met het vangen van hun aandacht? Copywritings bestaat uit een team vol creatieve schrijvers die zich gemakkelijk inleeft in jouw doelgroep en weet hun aandacht te pakken. Daarmee weten we jouw droomklanten aan je te binden door middel van teksten die tot ze spreken. Wij zetten met plezier onze kracht in om jou te helpen! Ben jij klaar voor je droomklanten? Neem dan direct contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *